Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v syrské Ghútě. Bombardování tam ničí celé rodiny

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Bombardování ve východní Ghútě si dnes vyžádalo dalších 13 obětí na životech, včetně tří dětí. Uvedla to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Syrský prezident Bašár Asad chce nad východní Ghútou opět získat kontrolu. Jde o úrodný region nedaleko metropole Damašku, který je zároveň největší oblastí u hlavního města ovládanou povstalci.

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila intenzivní bombardování regionu na pomezí Damašku v neděli. "Nejméně 13 lidí, včetně tří dětí, přišlo o život ve městě Dúmá," uvedla dnes SOHR s tím, že si od neděle bombardování vyžádalo více než 320 mrtvých mezi civilisty. Dúmá je nejvýznamnější město východní Ghúty.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes uvedl, že doufá v politické řešení situace ve východní Ghútě prostřednictvím rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Nebude to však jednoduché, dodal. Není jiná alternativa než příměří a dohoda, která by umožnila do regionu dovézt humanitární pomoc, zdůraznil.

Syrské vládní jednotky obléhají východní Ghútu od roku 2013. Jde o poslední větší území u Damašku, které mají pod kontrolou tisíce povstalců z různých skupin. V obležení tam žije na 400.000 civilistů, kteří trpí nedostatkem potravin a léků.

Východní Ghúta byla ve středu terčem náletů už třetím dnem. Krátce nato záchranáři z trosek domu vytáhli čtyři děti. Staly se z nich siroty, jejich otec bombardování nepřežil. Soused rodiny Muhammad abú Anas záchranářům pomáhal s vyprošťováním a se zkrvaveným dítětem v náručí pak běžel rozbombardovanými uličkami a hledal lékařskou pomoc. "Mezi lidmi tady panuje strach, jsou tady stovky zraněných a zesnulých," řekl agentuře Reuters.

Nálety přežil malý chlapec a když ho vytáhli z trosek, tekla mu z ran v obličeji krev. Jeho sestra nálety také přežila. Jeden ze záchranářů si dívku přehodil přes rameno, vlasy a šátek jí pokrýval bílý prach. Přežili ještě další dva jejich sourozenci.

Rodinu Santíhovou postihla tragédie už před dvěma roky. Tehdy při bombardování jejich domu v okrese Džúbar na rozhraní Damašku a východní Ghúty děti přišly o matku. Otec Madžíd Santíha zemřel ve středu, jeho tělo záchranáři odnesli na nosítkách. Do nemocnice, kam odvezli tělo otce a čtyři děti, přišel jejich strýc. Od teď se o děti bude starat on.

"Od včera jsme skoro nejedli, já měl plesnivé potraviny. V obchodech nic nezůstalo. Koupili jsme dvě malé plechovky sýra a sedm placek chleba," řekl pětadvacetiletý Bilál Ísá. O jídlo se dělí s matkou, manželkou a třemi sourozenci.

Když kolem jejich domu začali padat rakety, Ísá začal se svými sousedy vykopávat ve sklepě domu úkryt. Z podlahy sundali dlaždice a vykopali díru, kam se vejde dospělý muž. "Ti, co opustí dům a úkryt, mohou být považováni za mrtvé," dodal Ísá. Smrt ale nepřichází vždy rychle. Úmrána Madaního v úterý zranila barelová bomba, která dopadla nedaleko jeho domu. Zemřel ve středu. Jeho bezvládné tělo leželo na nemocniční posteli zamotané od kotníků po krk v bílém prostěradle; tvář mu hladil zdrcený otec. Nadával přitom na Asadův režim, povstalecké skupiny, které mají nad východní Ghútou kontrolu, a na lídry zahraničních států, kteří jsou do války zapojeni. "Ať najdou své děti mrtvé a okusí utlačování... Ať se jim Bůh pomstí," řekl.

Asad opakovaně tvrdil, že barelové bomby jeho armáda nepoužívá. Organizace na ochranu lidských práv nicméně zdokumentovaly, že syrská armáda použila barelové bomby při náletech napříč Sýrií.

Témata:  Sýrie Bašár Asad EuroZprávy.cz rakety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy