reklama

"Vojska prezidenta Bašára Asada vstoupila v Halabu do YPG kontrolovaných oblastí al-Hallak, Baní Zajd a Bustán al-Bášá," vypověděl svědek. Krátce nato mluvčí YPG Núrí Mahmúd oznámil, že syrské provládní síly dorazily do severosyrské oblasti Afrín, kde proti YPG bojuje Turecko a jeho spojenci.

Bývalé ekonomické středisko Sýrie a někdejší druhé největší město v zemi s 2,5 miliony obyvateli, Halab, bylo 19. července 2012 rozděleno na dvě části. Východní část ovládali povstalci (zastoupena byla Svobodná syrská armáda (FSA) a další sunnitské skupiny jako Levantská fronta či radikálové z Fronty dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra) a v západní části vládla armáda prezidenta Bašára Asada s podporou bojovníků z Íránu, libanonského Hizballáhu a také z Ruska.

Boje začaly prakticky hned po ovládnutí některých částí povstalci v létě 2012. Asadova armáda s podporou Ruska nakonec Halab 22. prosince 2016 dobyla zpět. Některé části města zůstaly pod kontrolou Kurdů a mezi vládou a nimi panovalo napětí, ale nikoliv násilí.

Ve středu se na zpravodajském serveru AMN objevily spekulace, že milice YPG části Halabu, jež kontroluje, dobrovolně předá syrské vládě výměnou za pomoc v Afrínu, kde YPG od konce ledna čelí ofenzivě turecké armády.

Už začátkem týdne se objevily informace, že syrská armáda se v Afrínu hodlá přidat na stranu Kurdů a vytlačit z pohraničního území turecké síly. Ankara Damašek před pomocí Kurdům opakovaně varovala s tím, že nebude váhat na vojska režimu útočit, pokud YPG pomohou.