Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruší Rakousko protikuřácký zákon? Vláda už v jednom případě couvla

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Vídeň - Petici proti odvolání zákazu kouření v restauracích podepsalo během týdne přes 300 tisíc Rakušanů. Lidovci a svobodní se při uzavírání koalice v prosinci dohodli, že absolutní zákaz kouření v platnost nakonec nevstoupí. Zachovaný by tak měl zůstat současný stav, kdy lze kouřit v místnostech, které jsou k tomu určené a zároveň jsou oddělené od nekuřáckých prostor.

Předchozí vláda velké koalice lidovců (ÖVP) a sociálních demokratů (SPÖ) původně naplánovala absolutní zákaz kouření v gastronomických zařízeních od letošního 1. května. Proti už schválenému protikuřáckému zákonu se stavěl nový koaliční partner lidovců, pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), podle které by zákaz ohrozil rakouskou gastronomii.

V Rakousku, které je podle statistik na třetím místě v počtu kuřáků v Evropské unii, podle místního ministerstva zdravotnictví ročně zemře na následky konzumace tabákových výrobků 13.000 lidí.

Plán nové vlády vyvolal protireakci v podobě iniciativy Don't smoke (Nekuř), kterou spustila lékařská komora a bojovníci proti rakovině. Protikuřáckými opatřeními se nyní musí znovu zabývat parlament, k čemuž by stačilo už 100.000 podpisů. Do čtvrtečního odpoledne přitom iniciativu podle agentury APA podpořilo už 303.000 lidí.

Podpisová akce, jejímž vlastním cílem je vyvolat referendum o zákazu kouření, už vyvolala širokou debatu. V řadách lidovců a svobodných dokonce sílí hlasy po uspořádání všelidového hlasování. Například šéf zemské organizace FPÖ v Korutanech Gernot Darmann je pro urychlené referendum. Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache ale ve středu prohlásil, že se takové referendum neuskuteční dříve než v roce 2021, kdy mají podle koaliční dohody vstoupit v platnost nová kritéria pro pořádání referend.

Částečný zákaz kouření na veřejných místech byl v Rakousku zaveden už v roce 2009, rozsáhlý seznam výjimek ale výrazně omezil jeho účinnost. Od roku 2010 mohou provozovatelé restaurací umožnit zákazníkům kouřit jen v případě, že mají k dispozici oddělenou kuřárnu, nebo je-li jejich provozní plocha menší než 50 čtverečních metrů.

Témata:  kouření Rakousko restaurace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy