Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalašnikov nově vyzbrojil ruskou armádu, překvapivě ne samopaly

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Zbrojařský koncern Kalašnikov dodá ruské armádě motocykly na elektrický pohon. První stroje dorazí jednotkám již na jaře. Elektromotocykl má podle agentury TASS výkon 15 kilowattů a dojezd až 150 kilometrů.

"Je objednávka, na jaře začnou dodávky," řekl Sergej Čemezov, který stojí v čele státní korporace Rostech, sdružující ruské zbrojovky. 

Šéf koncernu Kalašnikov Alexej Krivoručko se loni v létě pochlubil, že ministerstvo obrany elektrické motocykly vyzkoušelo. Moskevští policisté by se na nových strojích mohli předvést během letošního mistrovství světa ve fotbale, které se na přelomu června a července odehraje v Rusku.

V podniku Ižmaš v Iževsku se svého času současně s kalašnikovy vyráběly i motocykly Iž, podobně jako se motocykly a zbraně vyráběly i v českých podnicích ČZ a Jawa.

Na nové stroje z Iževska se lze na internetu dočíst ne zrovna pochvalné ohlasy: ve skutečnosti je prý základem čínský motocykl Irbis, u kterého byl vyměněn motor, ale ve výsledku jízdní a užitné vlastnosti, dílenské zpracování a design zaostávají za skvělou reklamou. Jiní ale vítají zprávu o znovuzrození výrobce motocyklů, který výrobu ukončil před deseti lety.

Témata:  Ruská armáda Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy