Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupiny povstalců z okolí Damašku mezi sebou vyjednali příměří

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek – Příměří dojednaly dvě povstalecké skupiny, které bojují v okolí Damašku. Dohoda mezi skupinami Džajš Islám a Fajlak ar-Rahman vznikla v úterý v Dauhá a na její uzavření dohlížel hlavní koordinátor opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb.

Džajš Islám je součástí HNC, účastnila se syrských mírových rozhovorů, které se konaly v Ženevě, a patří k největším povstaleckým organizacím působícím v blízkosti Damašku. V boji proti Džajš Islám podle Reuters podporovala organizaci Fajlak ar-Rahman radikální fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu.

Konfliktu mezi těmito povstalci využila syrská vláda a snažila se dobýt zpět oblast Ghúta, kterou povstalci ovládají. V bojích v Ghútě zemřely od dubna podle agentury Reuters desítky lidí.

Pozice povstalců v Ghútě pravidelně ostřeluje syrská armáda, minulý týden podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) zaznamenala největší letošní úspěchy v této části Sýrie.

Podle dohody z Dauhá by mělo dojít k zastavení bojů mezi povstalci, propuštění zajatců, otevření silnic pro civilisty a navrácení civilních institucí do rukou původní správy. Strany se také zavázaly, že ukončí štvavou kampaň v médiích.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes řekl, že ruská armáda, zapojená do bojů v Sýrii od loňska, pozastavila útoky, aby dala čas povstaleckým skupinám jasně se distancovat od teroristů.

V minulých dnech se prý na ruské koordinační středisko v Sýrii obrátilo několik ozbrojených skupin z oblasti Halabu a Damašku se žádostí pozastavit útoky a umožnit těmto skupinám oddělit se od radikálů.

V Sýrii bylo v únoru dojednáno příměří, jež je ale obnovenými boji ohroženo. Netýká se teroristických skupin jako Islámský stát a An-Nusra.

Podle dnes zveřejněné zprávy OSN se potravinová pomoc dostala již k polovině civilistů, kteří uvízli v obléhaných syrských městech. Stále je toho ale potřeba udělat mnohem víc, aby se pomohlo 13,5 milionům lidí, kteří jsou v nouzi, sdělila OSN.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy