Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesná čísla z Francie: 12 procent žen bylo znásilněno

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Dvanáct procent Francouzek, tedy asi čtyři miliony žen, bylo ve svém životě obětí nejméně jednoho znásilnění. Naznačuje to nová studie institutu Ifop a Nadace Jeana Jaurèse.

Více než 40 procent respondentek uvedlo, že byly někdy bez svolení osahávány.

Výzkum dále ukázal, že 29 procent francouzských žen už někdy obdrželo textovou zprávu nebo e-mail s pornografickým obsahem, 45 procent bylo terčem vulgárních gest se sexuálním podtextem, rovná polovina se stala objektem sexistických narážek a urážek a 58 procent respondentek zažilo nevhodné chování jako například nežádoucí sexuální návrhy.

Autoři studie dodávají, že většina z více než 2000 dotazovaných žen zažila zmíněné problémy vícekrát a upozorňují na "závažné následky a dlouhodobé problémy obětí".

Podle France Info jde o masivní čísla, socioložku Alice Debaucheovou nicméně příliš nezaskočila. "Dvanáct procent, se statistickou odchylkou je to o trošku více, než v jiných šetřeních, ale zůstává to v řádech, které mě nepřekvapují," řekla.

Témata:  Francie znásilnění sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.