Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína odsoudila americké sankce proti KLDR

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína dnes odsoudila nové americké sankce proti Severní Koreji, které postihnou i některé čínské společnosti. Spojené státy podle vyjádření čínského ministerstva zahraničí těmito novými opatřeními riskují poškození vzájemné spolupráce a měly by se zaváděním jednostranných sankcí přestat.

O nových sankcích informoval v pátek americký prezident Donald Trump, mají postihnout finanční zdroje Severní Koreje a také její dodavatele paliv.

Čína "požaduje, aby americká strana okamžitě zastavila příslušné chybné kroky, a zabránila tak poškození vzájemné spolupráce v dané oblasti", citovala z oficiálního vyjádření Pekingu agentura Reuters.

Peking trvale odmítá jakékoli sankce vůči KLDR, které by vznikly mimo rámec OSN. Zároveň zdůrazňuje, že dosud přijaté tvrdé sankce vůči Pchjongjangu dodržuje.

Nová opatření ze strany USA se týkají více než 50 plavidel a plavebních a obchodních společností, které podle Washingtonu Severní Koreji umožňují vyhýbat se dříve vyhlášeným sankčním opatřením. Sankce se vztahují i na tchajwanského občana Tsang Jün Jüana, který údajně koordinuje vývoz severokorejského uhlí a pokusil se dojednat dodávku ropy z Ruska do KLDR.

Témata:  Čína USA Severní Korea

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy