Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN nakonec rezoluci o příměří v Sýrii schválila

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York/Damašek - Rada bezpečnosti OSN dnes schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Začít má bezodkladně a trvat má nejméně 30 dní.

Cílem rezoluce, pro niž hlasovalo všech 15 členů Rady bezpečnosti OSN, je umožnit humanitární pomoc pro civilisty a evakuaci zraněných a nemocných z obléhaných oblastí. Syrská armáda ale i dnes bombardovala oblast východní Ghúty u Damašku, kde podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zaznamenali její pozorovatelé nálety i několik minut po hlasování Rady bezpečnosti.

Přitom právě katastrofální situace ve východní Ghútě, kterou ovládají povstalci, byla impulzem k nynější rezoluci o příměří. Vládní jednotky zintenzivnily bombardování oblasti začátkem tohoto měsíce a jen za poslední týden tam podle SOHR zemřelo na 500 civilistů, včetně 120 dětí. V obležení vládních jednotek tam žije na 400.000 lidí.

Ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja podle agentury Reuters řekl, že dosáhnout okamžitého příměří v Sýrii nelze, jestliže mezi znepřátelenými stranami nebudou uzavřeny "konkrétní dohody". Americká velvyslankyně Nikki Haleyová uvedla, že Spojené státy chtějí vidět příměří okamžitě. Zároveň Moskvu pokárala za to, že podle ní rozhodnutí OSN zdržuje a vyjádřila obavy, zda bude příměří respektovat syrská vláda.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.