Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté chtějí pro čínského prezidenta neomezený mandát

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Komunistická strana Číny navrhuje vyškrtnout z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Podle světových tiskových agentur tak vládnoucí komunisté chtějí otevřít stávajícímu prezidentovi (předsedovi ČLR) Si Ťin-pchingovi cestu k udržení se u moci i po vypršení jeho druhého funkčního období v roce 2023. Bez dalších podrobností informovala o chystaném návrhu ústředního výboru čínských komunistů agentura Nová Čína.

Informace byla zveřejněna před třídenním shromážděním, na němž mají členové ústředního výboru v Pekingu od pondělka jednat o významných personálních a dalších otázkách.

Ústřední výbor Komunistické strany Číny prý zároveň přijde s návrhem zakotvit do čínské ústavy "myšlenky Si Ťin-pchinga o socialismu čínského typu v nové éře". Oba návrhy mají být předloženy delegátům na výročním plenárním zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu), které začne 5. března.

Témata:  Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy