Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umírání civilistů v syrské Ghútě pokračuje i přes rezoluci OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Při nových náletech na východní Ghútu dnes zahynulo podle SOHR nejméně deset civilistů. Šéf OSN António Guterres vyzval bojující strany, aby dodržely příměří vyplývající z rezoluce, kterou Rada bezpečnosti OSN přijala v sobotu. Od té doby boje pokračovaly a podle bilance agentury AP je při započtení dnešních mrtvých nepřežilo 24 osob.

Podle SOHR je mezi desítkou obětí devítičlenná rodina, která měla tři děti. Bomba zasáhla jejich dům v noci na dnešek v Dúmě, což je jedno z měst v oblasti východní Ghúty, která leží poblíž Damašku.

Sobotní rezoluce počítá s 30denním zastavením bojů. Guterres dnes řekl, že je "na čase zastavit toto peklo na zemi," jak nazval situaci ve východní Ghútě. Rezoluci vítá, ale prohlásil také, že rezoluce Rady bezpečnosti mají "smysl jedině tehdy, jsou-li plněny".

Armáda oblast, která je posledním útočištěm odpůrců syrské vlády a také radikálních skupin, obléhá od roku 2013. Podle odhadů je v ní 400.000 lidí. V minulém týdnu si boje o východní Ghútu vyžádaly na 500 lidských životů.

Témata:  Sýrie EuroZprávy.cz OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy