Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová varuje: EU je v řadě oblastí příliš slabá a pomalá

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vystoupila na sjezdu svých křesťanských demokratů (CDU), kteří budou schvalovat koaliční smlouvu vyjednanou se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) a sociální demokracií (SPD). Mimo jiné řekla, že Evropská unie je v řadě oblastí příliš slabá a pomalá.

Dnešní svět je podle Merkelové definován nestabilitou, nejistotou a nepřehledností. Rozpadá se stávající řád a i osvědčená partnerství jsou podrobena zatěžkávacím zkouškám, míní. "Můžeme, a já říkám, musíme se rozhodnout. Osud Německa a Evropy bude ležet buď v našich rukou, nebo v rukou úplně jiných. My o svém osudu chceme rozhodovat sami," prohlásila kancléřka.

Proto je podle ní potřeba zásadních změn v evropské politice. "Pokud chceme, aby Evropa byla globálním hráčem, musí se jako globální hráč chovat," uvedla Merkelová.

Evropská unie podle ní potřebuje lepší spolupráci v obranné a zahraniční politice, v oblasti digitálního vnitřního trhu a také větší hospodářskou dynamiku a více inovací. Za vážný problém Merkelová nadále považuje zadlužení některých evropských zemí.

Témata:  Angela Merkelová EU Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy