Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské veto v OSN? Američané se naštvali, hrozí opatřeními vůči Íránu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Pondělní ruské veto rezoluce Rady bezpečnosti OSN představuje porážku pro USA, které už několik měsíců lobbují, aby byl Írán přinucen zodpovídat se z podpory jemenských povstalců. Americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová už Moskvě pohrozila odvetou.

"Pokud bude Rusko nadále krýt Írán, potom budou muset USA a naši partneři jednat na vlastní pěst. Pokud nepřistoupí k akci rada (RB OSN), budeme muset podniknout vlastní akci," prohlásila Haleyová, aniž by možné kroky specifikovala.

Bílý dům dlouhodobě hrozí, že vypoví jadernou dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal se světovými mocnostmi a v které se zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí.

Návrh rezoluce, kterou Rusko vetovalo, předložila Británie po dohodě s USA a Francií. Ty původně žádaly, aby RB OSN odsoudila Írán za porušení zbrojního embarga uvaleného na povstalce, a zároveň se zavázala, že proti zemi podnikne příslušné kroky.

Nakonec ale britský návrh, který neprošel hlasováním, odsuzoval Írán pouze za to, že nezabránil v dodávkách raket a bezpilotních letounů povstalcům. Rusko veto zdůvodnilo tím, že by rezoluce pouze přispěla k zesílení bojů.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) USA Rusko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.