Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechala novináře Kuciaka zabít italská mafie 'Ndrangheta? Stopy vedou až k Ficovým lidem

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak se v posledním období věnoval působení lidí blízkých italské mafii 'Ndrangheta na Slovensku a jejich vztahy s nynější asistentkou slovenského premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou.

Trošková v minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalem, kterého podle listu Sme 'Ndrangheta využívala k pomoci s přepravou zboží. Osoba se stejným jménem a datem narození jako Vadala byla zmíněna v zatykači italských policejních orgánů, vyšetřování proti samotnému Vadalovi bylo ovšem zastaveno pro nedostatek důkazů. Úřad slovenské vlády informace zatím nekomentoval.

Ficova asistentka Trošková, která působí na úřadu vlády v pozici hlavní poradkyně, se v minulosti jako modelka dostala do pozornosti slovenských medií hlavně kvůli fotografiím pro pánský magazín, na kterých pózovala spoře oblečená.

Společnost GIA Management později získal jiný podnikatel, a to Pietro Catroppa, jehož jinou firmu Prodest podle Sme monitorovala slovenská tajná služba SIS. Bratislavský soud loni povolil sledování hovorů telefonního čísla firmy Prodest, jejímž společníkem byl někdejší poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na Vadalu již v roce 2016 psal slovenský týdeník Plus 7 dní. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego nyní potvrdil, že téma skupiny 'Ndrangheta předal Kuciakovi, protože jemu samému vydavatelství neumožnilo získané informace publikovat.

Slovenská policie, podle které byli Kuciak a jeho partnerka minulý týden zavražděni pravděpodobně kvůli investigativní práci novináře, bližší informace o průběhu vyšetřování neuvedla.

Investigativní novinář Tom Nicholson v pondělí hovořil o tom, že s Kuciakem si minulý týden psal o podezření, že pravděpodobně italská mafie na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů, a to prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Kuciak podle něj pracoval na případu skupiny, která byla pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta. Podle portálu postoj.sk na východním Slovensku působí síť firem, za kterými pravděpodobně stojí italské mafiánské rodiny a které čerpaly miliony eur z evropských fondů určených na zemědělství.

S italskou mafií má problémy i západní Evropa

Německo: Podle Spolkové zpravodajské služby italská mafie v Německu pere špinavé peníze, vydírá, obchoduje se zbraněmi a drogami. Působí především na jihu a západě země, kam od 60. let minulého století přicházeli italští emigranti. Do nemovitostí investovali členové mafie v minulosti ale především na východě země.

V rámci vyřizování účtů mezi znepřátelenými mafiánskými klany bylo v roce 2007 v Duisburgu zavražděno šest lidí. Několik Italů bylo za tento čin následně odsouzeno na doživotí.

Loni v srpnu deník Bild informoval, že za posledních deset let čtyřnásobně vrostla aktivita italských zločineckých organizací v zemi. Mezi více než 550 mafiány jsou podle listu nejvíce zastoupeni členové kalábrijské 'Ndranghety následovaní příslušníky sicilské mafie Cosa Nostra a neapolské Camorry.

Švýcarsko: Ve Švýcarsku italská mafie působí od 70. let, za její baštu je považován jižní italskojazyčný kanton Ticino, působí ale také na západě země či v Curychu. Také alpskou konfederaci mafie - především kalábrijská 'Ndragheta - využívá k praní špinavých peněz a obchodu s drogami. V roce 2012 podnikla švýcarská policie velkou razii ve městě Frauenfeld, při níž zadržela 13 lidí, kteří byli následně vydáni ke stíhání do Itálie.

Nizozemsko a Belgie: V Nizozemsku se italská mafie podle médií soustředí především na obchodování s drogami, využívá k tomu přístavy v Rotterdamu a Amsterodamu. Činná je 'Ndragheta rovněž v Bruselu. V obou zemích působí například klan Strangio z městečka San Luca v Kalábrii. Jejího člena Giovanniho Strangia považovaného za hlavního organizátora masakru v německém Duisburgu policie zadržela v roce 2009 v Amsterodamu.

Británie: V Británii se podle policie italská mafie podílí především na praní špinavých peněz a obchodu s drogami.

Témata:  Ján Kuciak Slovensko policie SR mafie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy