Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se zlobí, kvůli propuštěnému Kurdovi do Prahy poslalo diplomatickou nótu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Alžír/Praha - Česká republika dnes obdržela diplomatickou nótu z Turecka. Ankara v ní kritizuje rozhodnutí soudu propustit kurdského politika Sáliha Muslima.

Turecké novináře o nótě informoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Muslim byl o víkendu zatčen v Praze na základě zatykače vydaného na žádost Ankary.

Ministr dnešní rozhodnutí pražského soudu neuvalit na Muslima vazbu označil za skandální pošlapání práva. „Pro nás je Muslim terorista, vůdce teroristické sítě, tuto pravdu nic nezmění," citovaly ministra na svých webech mimo jiné turecké listy Vatan, Haberler nebo BirGün.

„Nejsme s tím spokojeni, poslali jsme České republice nótu," řekl Çavuşoglu. Diplomatický dokument podle něj odeslala do Prahy kromě jeho ministerstva zahraničí i ministerstva vnitra a spravedlnosti. Ankara podle Çavuşoglua bude Muslima nadále pronásledovat, „ať už si půjde kamkoli", dokud nebude dopaden a dopraven do Turecka. „Nevzdáme to," dodal.

Naopak Sálih Muslim, považuje své propuštění v Česku za rozhodnutí nezávislého soudu, který nepodléhá politickým tlakům. Popřel také, že by byl zapojen do teroristických útoků. „Domnívám se, že to není rozhodnutí politické, ale právní," komentoval Muslim usnesení pražského městského soudu, které je pravomocné. Zdůraznil, že politická rozhodnutí vůči jeho osobě naopak dělá turecká strana.

Témata:  Salih Muslim Muhammad Česká republika Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy