reklama

Kuciak se v rozsáhlém článku věnuje působení několika italských klanů napojených na 'Ndranghetu na Slovensku, kde se podnikají především v zemědělství, ale také v bioplynu. Tyto klany údajně díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak zmapoval i podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou. Vadalu pak označil za přímo napojeného na 'Ndranghetu.

"Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz," hájil se Fico v úterý na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

Aktuality.sk v poznámce k nedokončenému článku uvedly, že na vystopování činnosti italské mafie na Slovensku portál spolupracoval s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, italskou novinářskou organizací IRPI a mezinárodní organizací OCCRP, která se věnuje problematice organizovaného zločinu a korupce.

Podle českého serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem kauzy do Česka novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakem totiž v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, a nyní je proto pod policejní ochranou.