Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední škola v Parklandu, kde bylo zabito 17 lidí, je opět otevřená

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Parkland (USA) - Život ve floridském Parklandu se pomalu vrací k normálu. Střední škola, kde bylo před dvěma týdny zastřeleno 17 lidí, převážně studentů, dnes obnovila provoz.

Dnešek byl pouze symbolický: studenty, kteří zanechali tašky s učivem doma, čekal uvítací ceremoniál s květinami v přítomnosti desítek uniformovaných policistů. Agentura AP však poznamenala, že jejich množství žákům radost příliš neudělalo, i když mělo podle všeho vzbudit pocit většího bezpečí.

"Toto je obraz vzdělávání, které v této zemi provází strach," reagoval student David Hogg, který se po masakru zapojil do kampaně za regulaci držení zbraní v USA. Zároveň kritizoval americkou Národní asociaci držitelů zbraní (NRA), která podle něho usiluje jen o to, aby mezi lidmi zbraně co nejvíce rozšířila.

Studenti od dobrovolníků dostávali kromě růží také koláčky a další občerstvení. Na místě byla i zvířata vycvičená k psychoterapeutickým účelům, tedy zejména psi, ale i jeden osel a dva koně. Dnešek mají učitelé a studenti využít k neformálnímu setkání, aby si poprvé od společného otřesného zážitku mohli v prostorách školy popovídat. Budova, kde se přímo střílelo, je ale dál uzavřená. 

Témata:  střelba ve škole na Floridě USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy