Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Středoafrické republice bylo v neděli zavražděno šest humanitárních pracovníků

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bangui - Šest humanitárních pracovníků, z toho jeden z Dětského fondu OSN (UNICEF), byli v neděli zabiti ve Středoafrické republice. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na komuniké mírové mise OSN v této africké zemi, MINUSCA.

"Mise odsuzuje zavraždění pracovníka Unicef a pěti dalších humanitárních pracovníků u města Markounda na severozápadu Středoafrické republiky a vyjadřuje soustrast blízkým a kolegům obětí," uvedla MINUSCA na twitteru.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) minulý měsíc varoval ohledně "prudce se zhoršující humanitární situace ve Středoafrické republice". V zemi sužované od roku 2013 občanskou válkou údajně polovina obyvatelstva potřebuje humanitární pomoc.

Zhoršující se bezpečnostní situace zároveň komplikuje práci humanitárních pracovníků. Středoafrická republika je státem s nejvyšším počtem nahlášených útoků na humanitární a zdravotnické pracovníky - jen loni zde bylo při výkonu své práce zabito 13 členů Červeného kříže.

Loni v květnu čtyři mezinárodní organizace ukončily svou humanitární činnost ve Středoafrické republice, protože na jejich pracovníky útočily ozbrojené skupiny. V občanské válce zde proti sobě bojují muslimské a křesťanské milice.

Násilí se po úspěšné intervenci francouzských vojáků a pozdější mírové misi OSN v posledních měsících opět rozhořelo a domovy musela opustit pětina ze 4,5 milionu obyvatel země.

Na znepokojivý stav se snažil loni v říjnu návštěvou země upozornit i generální tajemník OSN António Guterres. Po jeho cestě Rada bezpečnosti OSN navýšila stav účastníků operace MINUSCA o 900 vojáků, v zemi jich tak OSN má téměř 12.000.

Terčem útoků se několikrát stala i mírová mise OSN, nejméně 12 jejích příslušníků loni přišlo o život.

Témata:  Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů) UNICEF

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.