Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drzost, nebo transparentní jednání? Hnutí pěti hvězd už sestavilo novou italskou vládu

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Parlamentní volby v Itálii se budou konat tuto neděli 4. března. Populistické Hnutí pěti hvězd už ale nyní sestavilo tým svých ministrů. Šéf hnutí Luigi Di Maio (31) poslal dokonce seznam prezidentovi a krajně neobvyklý krok označil za transparentnost, kterou prý upřednostňuje před obvyklými zákulisními jednáními.

"Tentokráte už Italové nebudou muset volit, aniž by věděli, co z voleb vzejde," komentoval v televizi Di Maio krok své strany.

"Ministři se představují až po volbách, poté co prezident vybere premiéra," uvedl expremiér Matteo Renzi, šéf Demokratické strany. "Pokud to někdo udělá před volbami, chce se jen dostat na přední strany tisku," dodal.

Třebaže je Hnutí pěti hvězd nejsilnější stranou (podle prognóz ji dá hlas 28 procent voličů), očekává se, že volby skončí patem a žádný z hlavních politických bloků - levice, pravice a populisté - nezíská parlamentní většinu. Nejblíže k ní podle předvolebních prognóz má středopravá koalice, jíž dominuje bývalý premiér Silvio Berlusconi (81), napsala agentura Reuters.

Populisté tvrdí, že pokud žádná strana ani koalice nezíská většinu, měl by prezident Sergio Mattarella pověřit sestavením vlády lídra nejsilnější strany, tedy Di Maia. Agentura Reuters dodává, že prezident takovou povinnost nemá.

Témata:  Itálie Hnutí pěti hvězd

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy