Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští hackeři nabourávají EU? Útok na Německo může být součástí většího plánu

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Americký expert Benjamin Read se domnívá, že hackerský útok na počítačové sítě německé vlády může být součástí výrazně většího organizovaného útoku na evropské státy. Agentura DPA dnes s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že útok pokračoval nejméně do této středy.

"Několik měsíců pozorujeme, že (ruská skupina) APT28 cíleně napadá ministerstva zahraničí a obrany v Evropské unii a snaží se získat přístup do chráněných systémů," uvedl Read pro list Die Welt.

Právě dvojice těchto ministerstev se podle německých médií dotkl i útok na spolkovou republiku. Hackerům se při něm podařilo dostat do speciálně zabezpečené sítě německé vlády, která slouží k výměně informací mezi vládními i bezpečnostními úřady. Podle ministerstva vnitra se útok, který mohl trvat celý rok, podařilo dostat pod kontrolu. Údajně se při něm hackerům nepodařilo získat velké množství dat.

Německé úřady - stejně jako instituce dalších zemí - čelily hackerským útokům i v minulosti. Například v roce 2015 se terčem stal Spolkový sněm. Za tímto i nynějším útokem podle německých bezpečnostních činitelů stojí nejspíš ruští hackeři ze skupiny APT28.

Americký expert Read je přesvědčen o tom, že APT28 není žádná běžná hackerská skupina, která si chce jen vydělat peníze. Výběr cílů, použité metody i výdrž skupiny jsou podle něj jasné indicie svědčící o tom, že je financována státem a spolupracuje se státními úřady. Jaká tajná služba za APT28 stojí, není ještě jasné, ale podíl ruských úřadů na její činnosti považuje Read za jistý. Ruští činitelé dlouhodobě takové aktivity popírají.

Témata:  hackeři Německo Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.