reklama

Muslim, bývalý spolupředseda syrské Sjednocené demokratické strany (PYD), byl zadržen 24. února v Praze na základě zatykače vydaného Ankarou. Český soudce ho 27. února propustil.

Podle Ankary je PYD napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), řazenou nejenom v Turecku, ale i jinde ve světě k teroristickým organizacím. Ankara Muslima viní z narušování jednoty a územní celistvosti státu, z vraždy, pokusu o vraždu a z ničení veřejného majetku. Turecko na něj vydalo zatykač v listopadu 2016 v rámci vyšetřování pumového atentátu, při kterém v únoru téhož roku v Ankaře zemřelo 29 lidí. Muslim ale jakékoli zapojení do atentátu odmítl.

Erdogan postup ČR přiřadil k údajnému pokrytectví Západu a dvojakému přístupu k boji proti terorismu. "Bohužel nejsou spravedliví... Česká republika je členem Evropské unie. Považuje unie PKK za teroristickou organizaci? Ano. Poskytli jsme dokumentaci a dokázali jsme, že je PYD s touto teroristickou skupinou spojená? Ano. Přesto tohoto teroristického vůdce propustili," řekl Erdogan.

"Proč jste ho zatýkali a pak propustili? Co se za 24 hodin změnilo? Toto propuštění Českou republiku dostalo do postavení země podporující terorismus...Neumějí to vysvětlit. Propuštění vůdce teroristů znamená podporovat terorismus. Jiné vysvětlení pro to není," dodal Erdogan.