Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát na Alžbětu II.? Muž po ní vystřelil z pušky, úřady incident ututlaly

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Wellington - Alžběta II. přežila při své oficiální návštěvě Nového Zélandu pokus o atentát. Sedmnáctiletý Christopher Lewis v říjnu 1981 na britskou královnu vystřelil z pušky, když vystupovala z automobilu na návštěvě města Dunedin na jihu země.

Vyplývá to z nově odtajněných dokumentů novozélandských bezpečnostních složek. Útok byl neúspěšný, protože muž neměl pro střelbu vhodnou pozici, ani dostatečně výkonnou zbraň vzhledem k vzdálenosti, z jaké střílel.

Místní úřady incident zatajily údajně ze strachu, že královská rodina své návštěvy do země napříště zruší. Policie tehdy uvedla, že zvuk podobný výstřelu byl zřejmě způsoben padající dopravní značkou.

Mladík si odseděl tři roky za mřížemi. Spolu s ním zatkla policie další dva muže. V 90. letech čelil Lewis obvinění z brutální vraždy ženy a únosu dítěte. V předběžné vazbě spáchal sebevraždu.

Témata:  Královna Alžběta II. Nový Zéland atentát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy