reklama

Ruský Gazprom dnes oznámil, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ruský plynárenský gigant podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu.

Místopředseda EK Maroš Šefčovič oznámil, že se chystá telefonicky hovořit s ministry energetiky Ukrajiny a Ruska. Komise nyní mapuje situaci v evropské síti distributorů plynu. „Komise se však domnívá, že tato situace vyvolává obavy nejen o přímé dodávky zemního plynu na Ukrajinu, ale možná i o tranzit plynu do EU," uvedla dnes Evropská komise ve svém prohlášení.

Vyzývá proto všechny zainteresované strany, tedy společnosti a příslušná ministerstva na Ukrajině a v Rusku, „k nalezení okamžitých řešení v souladu s rozhodnutími stockholmského arbitrážního soudu".

Evropská komise je připravena řídit trojstranný proces, jehož účinnost se už v minulosti osvědčila v situacích rozepře. Proto bude místopředseda Šefčovič telefonovat ministrům energetiky Ukrajiny a Ruska za účelem zhodnocení situace a dojednání nezbytných dalších kroků," oznámila Evropská komise.

Podle EK je důležité, aby jak Rusko, tak Ukrajina potvrdily své postavení dodavatelských a tranzitních zemí, „jak tomu bylo v uplynulých letech".

Šefčovič dnes konstatoval, že kolísající dodávky ruského plynu určeného k tranzitu přes Ukrajinu do EU není nic nového a že Evropská komise a evropská síť provozovatelů přepravních soustav (ENTSOG) záležitost už loni řešily. V současné situaci, kdy panují nízké teploty a je vysoká poptávka po plynu, je však nízký tlak plynu v soustavě "zvlášť problematický",“ dodal Šefčovič.