Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii finišuje předvolební kampaň

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - V Itálii dnes vrcholí kampaň před nedělními parlamentními volbami. V Římě, Miláně a Florencii se konají mítinky třech ze čtyř nejvýznamnější politických stran: populistického Hnutí pěti hvězd, protiimigrantské a euroskeptické Ligy severu ze středopravé koalice a vládnoucí Demokratické strany.

Předák nejsilnější italské strany, Hnutí pěti hvězd, 31letý Lugi Di Maio na římském náměstí s odvoláním na neoficiální průzkum předvídal volební vítězství a konec působení v opozici.

Volební průzkumy se podle zákona nesmějí v posledních dvou týdnech voleb zveřejňovat. Poslední prognózy favorizují středopravou koalici, jíž vévodí Berlusconi (37-38 procent hlasů); nejsilnější straně, tedy Hnutí pěti hvězd, přisuzují průzkumy 28 procent hlasů. Vládnoucí Demokratické straně se podle agentury Reuters nepodařilo využít hospodářského oživení a její obliba klesla (podle posledních průzkumů dostane 23 procent hlasů); ztratila hlavně na jihu země.

Agentura Reuters dnes s odkazem na neoficiální statistiky upozornila na to, že populistické strany - Hnutí pěti hvězd a Liga severu - by mohly být ve volbách úspěšnější, než se očekávalo. Pokud Liga severu v rámci středopravé koalice předstihne Berlusconiho stranu, premiérem země by se mohl stát Matteo Salvini - muž, který před kamerami mluvil o "kontrolovaném etnickém čištění" italských měst od imigrantů.

Jestliže v rámci středopravé koalice získá více hlasů Berlusconiho strana, milánský mediální magnát chce za premiéra navrhnout předsedu Evropského parlamentu Antonia Tajaniho. Ten dnes na jeho nabídku kývl. Berlusconi se sám premiérem stát nemůže, protože v roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky a šest let nemůže vykonávat žádnou veřejnou funkci. Média v průběhu kampaně spekulovala o tom, že mu dochází síly: nepořádal příliš mítinků a neprodíral se davy, ale o to více se zjevoval v rádiích, televizích i tisku.

Témata:  Itálie volby v Itálii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy