Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii skončila kampaň, předvolební klid porušil jen Berlusconi

Silvio Berlusconi, italský expremiér
Silvio Berlusconi, italský expremiér
Foto: Daily Telegraph

Neapol - V Itálii se až do uzavření volebních místností v neděli 23.00 SEČ politici ani italská média nesmí k volbám vyjadřovat. Analytici varují před volebním patem. Je možné že ani jedna ze tří hlavní politických sil - strany levého středu, středopravá koalice a populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) - nezíská parlamentní většinu.

Nejvíce otázek vzbuzuje, jak bude volit italský jih, kde nezaměstnanost mladých dosahuje 46,5 procenta. Silvio Berlusconi, který vévodí favorizované středopravé koalici dnes porušil předvolební klid, prodíral se davem v Neapoli a vysvětloval svůj nikdy nerealizovaný plán rovné daně. Oficiálně se do města pod Vesuvem vydal za rodinou své takřka o padesát let mladší přítelkyně, protože její otec v pátek propagoval konkurenční M5S.

Milánský mediální magnát v televizních rozhovorech, které poskytl v pátek večer, sliboval, že na jihu Itálie vytvoří s pomocí nynějšího prezidenta Evropského parlamentu Antonia Tajaniho půl milionu pracovních míst.

Za Tajaniho se ovšem nepostavil Matteo Salvini, šéf Ligy severu, který tuto kdysi separatistickou stranu přeměnil na stranu krajně pravicovou podle vzoru francouzské Národní fronty. "Od pondělí bude v Itálii vládnout Liga severu," ubezpečoval své stoupence na pátečním mítinku v Miláně.

Matteo Renzi, šéf levicové Demokratické strany (PD), na mítinku ve Florencii v pátek varoval před vzestupem extremismu a populismu a před možnou koalicí Ligy severu a M5S. Připomněl, že za vlády PD zakusila Itálie minulý rok poprvé od krize z broku 2008 hospodářské oživení. Luigi Di Maio, mladý předák populistického M5S, se na předvolebním mítinku v Římě odvolával na neoficiální průzkum a tvrdil, že hnutí volby vyhraje.

Témata:  Silvio Berlusconi Matteo Renzi Itálie volby v Itálii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy