reklama

Děripaska "bezpochyby zůstává občanem Ruska, kde se narodil, kde žije jeho rodina a kde jsou soustředěny jeho podnikatelské zájmy", prohlásil mluvčí.

Děripaska podle Centra pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP) získal kyperský pas ještě loni, nepovedlo se mu to však na první pokus. Původně si žádost podal ještě v roce 2016, ale neuspěl, protože byl v té době vyšetřován v Belgii kvůli podezření z praní peněz. Děripaska později předložil potvrzení od belgických úřadů, že vyšetřování ukončily pro nedostatek důkazů.

Kyperské občanství dovoluje cestovat po státech Evropské unie bez víz, které ruští občané potřebují. Pořízení kyperského pasu vyžaduje investovat do nemovitostí na ostrově dva miliony eur (asi 51 milionů Kč), anebo 2,5 milionu eur (asi 63 milionů Kč) do místních firem či státních dluhopisů.

Děripaska nedávno ohlásil odchod z firem zapojených do sporu o akcie v ruské firmě Norilsk Nickel. Děripaskovo jméno se nedávno objevilo ve skandálu okolo běloruské "eskortní" modelky zvané Nasťa Rybka a také v souvislosti s Paulem Manafortem, bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa.