Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemře herec David Ogden Stiers, proslavila ho role v kultovním seriálu M.A.S.H

"Dušičky" - Památka zesnulých
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V sobotu ve ve věku 75 let zemřel americký herec a dabér David Ogden Stiers. Do paměti českých diváků se zapsal především rolí majora Charlese Winchestera v televizním seriálu M.A.S.H. Ve druhé polovině 80. let hrál advokáta Michaela Restona v sérii televizních filmů o Perrym Masonovi. 

 Stiers zemřel sobotu ve svém domě v Newportu v americkém státě Oregon, když prohrál boj s rakovinou močového měchýře, oznámil jeho zástupce Mitchella Stubbse.

V roli chirurga Winchestera Stiers od šesté řady seriálu M.A.S.H. nahradil majora Franka Burnse, kterého ztvárnil Larry Linville.

Na divadle dostával především dramatické role, třeba v Kalifornském Shakespearském festivalu, jako jsou Král Lear, Richard III., Polonius a plno dalších.

Kromě činohry se Stiers věnoval také dabingu, namlouval především animované filmy z dílny Walta Disneyho, například Kráska a zvíře či Pocahontas.

Za svou roli v seriálu M.A.S.H. byl Stiers dvakrát nominován na cenu Emmy. Objevil se také v legendárních seriálech To je vražda, napsala či Matlock.

Témata:  Seriál M*A*S*H herci USA David Ogden Stiers "svátek zesnulých ""dušičky"""

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy