Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do východní Ghúty dorazil humanitární konvoj, vláda zabavila většinu zdravotnických potřeb

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Do oblasti východní Ghúty dnes dorazil humanitární konvoj. Během ofenzivy, při níž zemřelo podle syrské nevládní organizace SOHR přes 700 civilistů, dobyla syrská armáda asi třetinu území ovládaného povstalci. Boje pokračovaly i dnes v noci.

Syrská pobočka úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) zveřejnila dnes na svém twitteru video, na němž konvoj 46 aut vjíždí do města Dúmá, největšího města obléhané oblasti. Konvoj veze humanitární pomoc pro asi 27.500 lidí.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na úředníka Světové zdravotnické organizace (WHO) informovala, že syrská vláda konvoj povolila, ale odstranila z něj většinu zdravotnického materiálu. Údajně proto, aby nesloužil k ošetřování raněných povstalců.

OSN dostala v neděli povolení od syrské vlády pro konvoj pomoci pro asi 70.000 lidí. Další konvoj by měl do oblasti dorazit ve čtvrtek. V oblasti o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních, kterou od roku 2013 obléhají vládní jednotky, žije v katastrofálních podmínkách nyní asi 393.000 lidí.

V oblasti měla být už loni dodržována bezpečnostní zóna, kterou dohodly v kazašské metropoli Astaně Rusko a Írán, kteří podporují syrskou vládu, a Turecko, jež stojí na straně některých protivládních povstalců. Předminulý týden Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci o bezodkladném nejméně 30denním příměří, které by umožnilo humanitární pomoc a evakuaci raněných a nemocných z východní Ghúty. Boje v oblasti ale neustaly. Podle Moskvy povstalci brání místním lidem oblast opustit.

Témata:  Sýrie humanitární pomoc OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy