Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Itálii: Renzi rezignoval, šéf Hnutí pěti hvězd chce vládnou, Brusel je zdrženlivý

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím/Brusel - Italský expremiér Matteo Renzi se podle agentury ANSA rozhodl odstoupit z vedení Demokratické strany. V nedělních parlamentních volbách obdržela méně než 20 procent hlasů. Celá středolevá formace pak zhruba 23 procent a skončila až třetí za středopravou koalicí (asi 37 procent hlasů) a populistickým Hnutím pěti hvězd (přibližně 32 procent hlasů). Luigi Di Maio, šéf Hnutí pěti hvězd (M5S), si nárokuje právo sestavit vládu

DS nepodařilo politicky zúročit loňské hospodářské oživení země a snížení proudu migrace z Libye. Média se shodnou v hodnocení, že italští voliči se veskrze odvrátili od tradičních stran a upřednostnili antisystémová, euroskeptická a krajně pravicová uskupení.

V čele Demokratické strany stanul Renzi, bývalý starosta Florencie, na konci roku 2013. V letech 2014-16 předsedal vládě. Jeho dlouhý politický pád začal v roce 2016, kdy se Renziho sen o "výkonnější a jednodušší" Itálii roztříštil o neúspěch v referendu o změně ústavy.

Mluvčí Renziho rezignaci agentuře Reuters nepotvrdil. Oznámil, že se expremiér k výsledkům voleb oficiálně vyjádří v 17:00 SEČ.

Parlamentní volby vyhrála středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrační a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Žádný politický blok nicméně nezískal parlamentní většinu.

"Je naší povinností dát Itálii vládu... Jsme (M5S) politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my," řekl na tiskové konferenci v Římě 31letý Di Maio. Hnutí je podle něj "připraveno jednat se všemi stranami" - M5S je nově ochotno jít do vládní koalice s dalším partnerem, což dříve rázně odmítalo.

M5S se propaguje se jako protestní strana, která by mohla obrodit italskou politiku. Stojí na internetové platformě. Jeho členové o kandidátech i stanoviscích hlasují na internetu, který propagují jako nástroj přímé demokracie, a propůjčují tak straně image transparentního a rovnostářského hnutí.

Evropská komise (EK) se zatím vyjádřila opatrně. "Jsme přesvědčeni, že italský prezident Sergio Mattarella je schopen zprostředkovat v Itálii vznik stabilní vlády," uvedl mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas. Připomněl, že do té doby v Itálii existuje vláda vedená premiérem Paolem Gentilonim, se kterou nyní EU úzce spolupracuje.

Témata:  Matteo Renzi Itálie volby v Itálii Hnutí pěti hvězd

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy