Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská kosmická stanice spadne na Zemi. Zasáhnout může i Evropu

Země
Země
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Darmstadt - První čínská experimentální vesmírná stanice Tchien-kung 1, nad kterou Peking ztratil kontrolu, dopadne na Zemi v období mezi 24. březnem a 19. dubnem. Tvrdí to Evropská vesmírná agentura (ESA). Upozornila, že nikdy nebude moci přesně předpovědět čas a místo dopadu trosek.

Mezi státy ohroženými troskami by ČR být neměla. Dopad má být "kdekoli na Zemi mezi 43. stupněm severní šířky a 43. stupněm jižní šířky. Oblasti mimo tyto zeměpisné šířky lze vyloučit," sdělila ESA na svém blogu.

V tomto pásu leží v Evropě území Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, bývalých jugoslávských republik kromě Slovinska, dále Bulharska, Řecka a Turecka.

Čína laboratoř Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) uvedla na oběžnou dráhu kolem Země v září 2011. Při vypouštění druhé, rovněž experimentální stanice Tchien-kung 2 v polovině září 2016 představitelé čínského vesmírného programu uvedli, že první laboratoř již splnila "svou historickou misi" a že byla v provozu o 2,5 roku déle, než se plánovalo.

Ujišťovali přitom, že většina částí shoří v atmosféře a není pravděpodobné, že by úlomky mohly na Zemi způsobit škody. Z toho experti vyvodili, že Peking nad svým kosmickým aparátem ztratil kontrolu.

Témata:  Země ESA Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy