Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabsko-kurdská koalice vyšle do Afrínu 1700 bojovníků

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Do severosyrské oblasti Afrín bude vysláno 1700 bojovníků arabsko-kurdské koalice SDF. Jejich úkolem bude pomoci kurdským milicím proti turecké armádě. 

Oznámil to dnes mluvčí SDF, podle kterého je už 700 bojovníků na cestě. SDF má své lidi hlavně ve východní Sýrii. Podílela se na boji proti radikálnímu Islámskému státu (IS) a podporovalo ji americké letectvo a speciální jednotky.

SDF se rozhodla stáhnout bojovníky z předměstí Dajr az-Zauru, z fronty proti IS, a přemístit je do Afrínu. Mluvčí skupiny abú Umar Idlibí prohlásil, že členové SDF pocházejí hlavně z Idlibu a Halabu (Aleppa) a do Afrínu v minulosti přemístili své rodiny, aby je ochránili před těžkými boji jinde v Sýrii.

„Naši příbuzní v Afrínu mají přednost a ochránit je je důležitější než rozhodnutí mezinárodní koalice," sdělil Idlibí. Podle něj koalice SDF podporovala v boji proti IS, ale nehodlá se zachovat stejně v případě Afrínu.

Turecko bojuje v Afrínu od 20. ledna proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy. Od ledna turečtí vojáci obsadili 100 vesnic v kurdské enklávě na severu Sýrie, oznámila exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). V rukou turecké armády a jejích spojenců je podle SOHR asi 40 procent Afrínu.

Mluvčí YPG Núrí Mahmúd řekl, že v Afrínu bylo ještě před zahájením turecké ofenzivy asi 10.000 bojovníků.“V Afrínu není problém počet lidí, ale (turecká) letadla, která bombardují vesnice," řekl.

Pentagon v pondělí oznámil, že turecká ofenziva proti YPG ovlivňuje boj proti IS a boje proti radikálům na východě Sýrie se kvůli ní zastavily. SDF podle mluvčího Pentagonu Roberta Manninga své operace proti IS přerušila.

Témata:  Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy