reklama

Salvini podle agentury Reuters vyloučil, že by mohl ustoupit ve prospěch kandidáta, který by byl schopen získat širší podporu v parlamentu. Evropské unii pak vzkázal, aby z jeho euroskeptické strany neměla obavy.

"Měla by mít Evropa strach? Ne. To Italové měli strach z Evropy v uplynulých letech, a my půjdeme do Evropy, abychom změnili pravidla, která Italy ožebračila," řekl Salvini, kterého citovala agentura ANSA.

Za opoziční středopravou koalicí, jejímž členem je také strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, těsně skončilo protestní populistické Hnutí pěti hvězd (M5S). Žádná z politických sil ale nepřekročila hranici 40 procent potřebnou k pohodlnému sestavení vlády a jedna či druhá bude muset s potenciálními partnery vyjednávat. 

Berlusconi se dnes nechal slyšet, že Salvinimu sice úspěch přeje, ale že "nesporným" šéfem koalice a garantem její soudržnosti je on sám. Koalice by podle něj měla dostat mandát k sestavení vlády a on by měl být koordinátorem.

Sám se však premiérem stát nemůže, protože v roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky a šest let nemůže vykonávat žádnou veřejnou funkci. Berlusconi k tomu dnes řekl, že tento fakt jeho stranu znevýhodnil a bez toho "by všechno bylo jinak".

Claudio Borghi z Ligy dnes uvedl, že Salvini nevylučuje, že by strana mohla vládnout s Hnutím pěti hvězd. Nejpravděpodobnější variantou je ale podle něj spojení M5S s dosavadní vládní Demokratickou stranou (PD), která byla ve volbách poražena.

Šéf PD Matteo Renzi, který v pondělí na svou funkci rezignoval, řekl, že jeho levicová strana půjde do opozice a nebude se podílet na vládě s Ligou nebo M5S. Za toto prohlášení jej ale kritizovali mnozí čelní představitelé strany s tím, že se Renzi pokouší rozhodovat o budoucím směřování strany.

Dosud vládnoucí demokraté se spojenci obdrželi jen něco přes pětinu odevzdaných hlasů. Renzi stranu povede až do jejího sjezdu. Ten by se měl uskutečnit po prvním zasedání nově zvoleného parlamentu.

Agentura ANSA dnes poznamenala, že Itálie bude mít svého prvního černošského senátora, zvoleného za Ligu. Bude jím dvaašedesátiletý Toni Iwobi, který pochází z Nigérie a v Itálii žije 38 let. Má zkušenosti z komunální politiky a pravidelně vystupuje v italské televizi. Ve straně má na starosti migraci a bezpečnostní politiku. Vedl také protiimigrační kampaň Ligy, která měla heslo "konec invazi".