Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá hymna není genderově vyvážená? Zmocněnkyně pro rovnoprávnost sklidila posměch

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá zmocněnkyně pro rovnoprávnost Kristin Roseová-Möhringová chce přepsat slova státní hymny. Žádá, aby se slovo "otčina" změnilo na "vlast" a slovo "bratrsky" na "odvážně". Navrhovaná změna mnoho zastánců ale na politické scéně nenašla.

Změnu navrhla Roseová-Möhringová v interním dokumentu sepsaném v souvislosti s nadcházejícím Mezinárodním dnem žen. Místo slova otčina (Vaterland) by se podle návrhu mělo používat neutrální vlast (Heimatland), slovo bratrsky (brüderlich) by mělo nahradit odvážně (couragiert).

Mluvčí ministerstva pro rodinu, pod které úřad zmocněnkyně pro rovnoprávnost spadá, v debatě, kterou návrh vyvolal, iniciativu Roseové-Möhringové označil za "osobní příspěvek".

Proti návrhu se postavili především představitelé konzervativní Křesťanskodemokratické strany (CDU). Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je se současnou podobou hymny "velmi spokojená" a ke změnám nevidí důvod.

Nová generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která se označila za "veskrze emancipovanou ženu", prohlásila, že nikdy neměla pocit, že by ji německá hymna jako ženu nějak vyčleňovala nebo opomíjela. Zároveň vyslovila přesvědčení, že na poli boje za ženská práva je třeba pracovat na jiných tématech, například na rovnosti odměňování mužů a žen. "Národní hymna by se měla nechat tak, jak je," dodala Krampová-Karrenbauerová.

Za absurdní návrh označil například další politik CDU Bernd Althusmann, podle kterého slovo otčina patří do němčiny stejně jako slova mateřský jazyk (Muttersprache), matka příroda (Mutter Natur) či mateřský koncern (Mutterkonzern).

Genderově neutrální změnu své hymny minulý týden schválila Kanada. Poslanci rozhodli, že zmizí slova opěvující "syny" a místo nich budou Kanaďané zpívat o "všech z nás". Před několika lety svůj státní symbol změnilo také Rakousko. V textu spisovatelky Pauly von Preradovičové se z "bratrských sborů" staly "jásavé sbory". Alpská republika podle nové podoby hymny už také není vlastí "velkých synů", ale "velkých dcer a synů". Slovo otčina nicméně v rakouské státní písni zůstalo zachováno.

Témata:  Německo Angela Merkelová ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy