Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR Kim Čong-nama zabila nervovým plynem, tvrdí USA. Na Pchjongjang uvalily nové sankce

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur/Washington - Spojené státy dospěly k závěru, že bratr severokorejského vůdce byl zavražděn na rozkaz vlády v Pchjongjangu. Kim Čong-nam zemřel loni v únoru na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru poté, co mu dvě ženy z Indonésie a Vietnamu do obličeje nastříkaly bojový nervový plyn VX.

Obě obviněné tvrdí, že si myslely, že tekutina je neškodná a že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Siti Aisyahovou i Doan Thi Huong v Malajsii soudí kvůli vraždě.

Sankce, které USA na Severní Koreu v souvislosti s útokem na Kim Čong-nama uvalily, vstoupily podle mluvčí ministerstva zahraničí USA v platnost již v pondělí.

Oznámení Spojených států přišlo krátce poté, co se Severní a Jižní Korea dohodly, že po více než deseti letech uspořádají koncem dubna vrcholnou schůzku. "Potenciální rozhovory mohou být falešnou nadějí, ale Spojené státy jsou odhodlané k rozhodnému postupu, ať tím či oním směrem," reagoval na oznámení prezident USA Donald Trump.

Kim Čong-nam měl s vůdcem KLDR Kim Čong-unem společného otce, severokorejského prezidenta Kim Čong-ila. Matky měli odlišné. Kim Čong-nam zastával kritický postoj k severokorejského diktátorskému režimu a dlouhodobě se zdržoval mimo zemi na severu Korejského poloostrova.

Témata:  USA Severní Korea Malajsie Kim Un-Čong Kim Čong-nam

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy