Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude mít nového ministra zahraničí, o nástupci Gabriela ale ještě není jasno

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Sigmar Gabriel (SPD), který ztratil důvěru vedení sociální demokracie, už německou diplomacii nepovede. Kdo ho nahradí, bude jasné v pátek, kdy vedení SPD oznámí jména všech ministrů, které vyšle do vznikající vlády velké koalice.

Jako o možných nástupcích Gabriela v úřadu se diskutuje o dosavadním ministru spravedlnosti Heiku Maasovi nebo ministryni pro rodinu Katarině Barleyové.

O budoucnosti Gabriela (58), který stál ještě začátkem loňského roku v čele SPD a ministerstva hospodářství, se dlouho spekulovalo. Na jednu stranu měl řadu zastánců, podle nichž byl Německu jako ministr zahraničí prospěšný, na druhou měl velmi napjaté vztahy s novým vedením své strany.

"Andrea Nahlesová a Olaf Scholz mě dnes informovali o tom, že nebudu součástí příští vlády," napsal nakonec na twitteru sám Gabriel, který se nikdy netajil tím, že by v ministerském úřadu rád pokračoval. V paměti mu podle jeho slov zůstane mimo jiné úspěšné úsilí o propuštění německých občanů zadržovaných nespravedlivě v zahraničí.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy