Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský parlament opět odložil hlasování o premiérovi

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský parlament opět odložil hlasování o novém premiérovi této autonomní španělské oblasti, které mělo podle původních plánů proběhnout 12. března. Oznámil to v pátek předseda parlamentu Roger Torrent.

Reagoval tak na verdikt španělského nejvyššího soudu, který zamítl žádost katalánského separatistického lídra Jordiho Sáncheze o propuštění z vazby. Sánchez se chtěl o post premiéra ucházet, v jeho nepřítomnosti však parlament o kandidatuře rozhodovat nemůže.

Třiapadesátiletého Sáncheze navrhl na premiéra katalánský expremiér Carles Puigdemont, jehož kandidaturu na tento úřad koncem ledna zablokoval ústavní soud. Puigdemont je totiž od konce října v Belgii, kam uprchl poté, co byl spolu s dalšími ministry své vlády Madridem sesazen a nejvyšším soudem obviněn ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Rovněž Sánchez čelí obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Ve vazbě je od poloviny října kvůli tomu, že svolal demonstraci na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Důvodem zásahu bylo referendum o nezávislosti, které regionální vláda tehdy chystala a nakonec 1. října i uspořádala navzdory varování Madridu, že takové hlasování je protiústavní.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy