Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na agenta Skripala byl podporovaný státem, tvrdí Britové

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Útok nervovým plynem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru se jeví jako "státem sponzorovaný pokus o vraždu". Předseda zahraničního výboru britského parlamentu Tom Tugendhat očekává, že vláda z něj obviní Rusko.

Kvůli incidentu se dnes sejde Národní bezpečnostní rada. Schůzce bude předsedat premiérka Theresa Mayová. "Čekáme, že předsedkyně vlády brzy učiní oznámení. Upřímně řečeno bych byl překvapen, kdyby neukázala prstem na Kreml," řekl Tugendhat s odkazem na spekulace, že za útokem na dvojici stojí Rusko. Moskva to popírá.

Mayová je podle britského tisku pod tlakem některých svých ministrů, aby vůči Moskvě zaujala tvrdší postoj. Downing Street ale opakovaně uvádí, že nelze nic podniknout, dokud vyšetřování neskončí.

Skripala (66) a jeho dceru Juliji (33) našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury na jihu Anglie operují i jednotky chemických specialistů.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy