reklama

"Republiková rada Mostu-Híd pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných parlamentních voleb. Pokud tato jednání budou neúspěšná, strana Most-Híd vystoupí z vládní koalice," řekl předseda strany Béla Bugár po zhruba osmihodinovém jednání širšího vedení své strany.

"Pokud dojde k dohodě o předčasných volbách, naši ministři zůstanou ve vládě," řekl Bugár. Neuvedl, zda jeho strana podpoří návrh na vyslovení nedůvěry Ficova kabinetu, který minulý týden oznámily nejsilnější opoziční strany.

Bugár dodal, že Fico, který je předsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, konání předčasných voleb při jednáních odmítl.

Podle Bugára by se předčasné volby měly uskutečnit mnohem dříve než v listopadu, kdy se v zemi budou konat komunální volby. Spojení komunálních a parlamentních voleb navrhovala hlava státu.

Zkrácení čtyřletého funkčního období současné Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma lety, by měl ústavním zákonem schválit parlament. K takovému kroku je zapotřebí třípětinová většina všech 150 poslanců, kterou koalice ani opozice samostatně nedisponují. Pro předčasné volby se dříve vyslovily všechny opoziční strany.

Most-Híd před více než týdnem vybídl k demisi ministra vnitra za Směr-SD Roberta Kaliňáka, který tak učinil dnes dopoledne. Již minulý týden někteří představitelé Mostu-Híd zase kritizovali premiéra Fica za jeho výroky, kterými obvinil prezidenta Kisku například z mocenských her v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize v zemi.