Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Skripalovou otravou zřejmě stojí Rusko, shodují se Tillerson a Mayová. Podle Moskvy je to divadlo

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington/Londýn/Moskva - Šéf americké diplomacie Rex Tillerson se domnívá, že za otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala je pravděpodobně zodpovědné Rusko. Stejného názoru je i Velká Británie. Moskva naopak hovoří o cirkusu.

USA se s Británií shodly, že pachatelé i osnovatelé činu ponesou následky. "Shodli jsme se, že zodpovědní lidé - jak ti, kteří zločin provedli, tak ti, již ho nařídili - musí nést odpovídající důsledky," uvedl Tillerson.

Skripal a jeho dcera Julija byli podle britské premiérky Theresy Mayové otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula. Proto se vláda domnívá, že je "vysoce pravděpodobné", že Rusko je za čin zodpovědné. Mayová v parlamentu zdůraznila, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření. "Nemůžeme se vrátit k běžné agendě ve vztazích s Ruskem," uvedla.

Pokud Moskva nepodá do středy věrohodné vysvětlení, bude Londýn čin považovat za "nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království".

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v reakci na projev Mayové uvedla, že šlo o pohádku a cirkusové představení. "Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích," dodala. Už před projevem Mayové ruský prezident Vladimir Putin Londýn vyzval, aby nejprve zjistil, co se přesně stalo, a pak teprve s Ruskem hovořil. "Nejprve se dostaňte k jádru věci, pak o tom budeme diskutovat," řekl. Hlavní ruská média naznačují, že za útok je zodpovědná Británie.

Skripala a jeho dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury operují také jednotky chemických specialistů. Dvojice otrávených je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Celkem muselo být ošetřeno 21 lidí včetně jednoho policisty. Podle Mayové je policista při vědomí.

Témata:  Sergej Skripal Rusko Velká Británie Theresa Mayová Rex Tillerson

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy