Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU vyjádřila v kauze Skripal solidaritu Británii

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí uvedla, že za pokus o vraždu Skripala a jeho dcery nervovou látkou Novičak je s velkou pravděpodobností odpovědné Rusko. Za Londýn se postavila i Evropská komise.

Mayová dala v pondělí Moskvě čas do středy, aby případ věrohodně vysvětlila, jinak bude Londýn záležitost považovat za nezákonné užití síly na britském území.

"Jsme velmi znepokojeni situací a britskými zjištěními a samozřejmě Británie může v tomto ohledu počítat se solidaritou EU," prohlásil dnes v Bruselu místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis při příchodu na jednání ministrů financí zemí bloku.

Skripala a jeho dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici.

Novičok, na rozdíl od známějších nervových otravných látek jako jsou sarin nebo VX, má podle dostupných údajů formu velmi jemného prášku. Existovat nicméně může i kapalná nebo plynná forma. Novičok funguje podobně jako jiné nervově paralytické látky: vyřazuje z činnosti nervovou soustavu a u oběti tak nastává zástava dýchání a srdeční činnosti. V srovnání s plynem VX (použitým loni v únoru při otrávení Kim Čong-nama, bratra severokorejského prezidenta) je přibližně osmkrát účinnější.

Vývoj novičoku probíhal během sovětské éry na území Uzbekistánu. Tato činnost byla přitom maskována jako zkoumání nových pesticidů. Vývoj přitom - již v Rusku - pokračoval ještě nejméně na počátku 90. let.

Témata:  Sergej Skripal EU Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy