reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už minulý týden řekl, že je město Afrín obklíčeno, i tehdy to však milice YPG popřely. Podle Erdogana se turecké jednotky blíží centru města. Armáda ve svém dnešním prohlášení uvedla, že obléhání města začalo v pondělí.

Milice YPG tvrdí, že Turecko bombarduje všechny silnice vedoucí k Afrínu a že tvrzení o obklíčení města je propaganda. Přiblížit se k městu je podle YPG kvůli bombám nemožné. Že je Afrín v obklíčení, ale potvrdila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Oblast Afrín spadá územně do syrské provincie Halab (Aleppo). Leží u turecké hranice a je domovem více než 170.000 lidí. V jejím stejnojmenném středisku žije přes 36.000 lidí. S přibližující se tureckou armádou začali z Afrínu prchat civilisté, kteří směřují do oblastí pod kontrolou syrské vlády.

Redur Xelil z kurdsko-arabské koalice Syrských demokratických sil (SDF) obvinil Turecko z demografických zásahů v Afrínu. Do vesnic, které Turci obsadili, jsou prý stěhovány rodiny Turkmenů a Arabů. Ankara to vzápětí popřela. Turci ale podle Xelila rozdávají novým obyvatelům majetek, který za sebou nechali prchající Kurdové.

Turecko operaci zahájilo s cílem vytlačit YPG z blízkosti své hranice. Považuje tyto milice za součást turecké Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že Turecko zabezpečí také město Manbidž, které leží východně od Afrínu. V tomto případě by mohla turecká armáda narazit na americké vojáky, kteří jsou v oblasti a podporují odtud YPG.

Çavuşoglu tvrdil, že Spojené státy a Turecko společně dohlédnou na stažení YPG z Manbidže, jak Turecko dlouhodobě požaduje. Washington tuto zprávu nepotvrdil a Xelil řekl, že o žádné dohodě mezi Tureckem a USA neví. Pokud je mu známo, žádní členové YPG už v Manbidži nejsou. Milice prý město předaly už v roce 2016 místním lidem z manbidžské vojenské rady. Çavuşoglu, který je dnes v Moskvě, prohlásil, že o Manbidži bude jednat s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem, s nímž se má 19. března sejít v USA.