Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda zahájila obléhání Afrínu, podle YPG bombarduje všechny cesty do města

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecká armáda podle svého prohlášení zahájila obléhání města Afrín. Kurdské milice YPG, proti nimž Turci bojují, to ale popírají. Ankara tvrdí, že je nyní pod kontrolou turecké armády více než polovina severosyrské oblasti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už minulý týden řekl, že je město Afrín obklíčeno, i tehdy to však milice YPG popřely. Podle Erdogana se turecké jednotky blíží centru města. Armáda ve svém dnešním prohlášení uvedla, že obléhání města začalo v pondělí.

Milice YPG tvrdí, že Turecko bombarduje všechny silnice vedoucí k Afrínu a že tvrzení o obklíčení města je propaganda. Přiblížit se k městu je podle YPG kvůli bombám nemožné. Že je Afrín v obklíčení, ale potvrdila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Oblast Afrín spadá územně do syrské provincie Halab (Aleppo). Leží u turecké hranice a je domovem více než 170.000 lidí. V jejím stejnojmenném středisku žije přes 36.000 lidí. S přibližující se tureckou armádou začali z Afrínu prchat civilisté, kteří směřují do oblastí pod kontrolou syrské vlády.

Redur Xelil z kurdsko-arabské koalice Syrských demokratických sil (SDF) obvinil Turecko z demografických zásahů v Afrínu. Do vesnic, které Turci obsadili, jsou prý stěhovány rodiny Turkmenů a Arabů. Ankara to vzápětí popřela. Turci ale podle Xelila rozdávají novým obyvatelům majetek, který za sebou nechali prchající Kurdové.

Turecko operaci zahájilo s cílem vytlačit YPG z blízkosti své hranice. Považuje tyto milice za součást turecké Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že Turecko zabezpečí také město Manbidž, které leží východně od Afrínu. V tomto případě by mohla turecká armáda narazit na americké vojáky, kteří jsou v oblasti a podporují odtud YPG.

Çavuşoglu tvrdil, že Spojené státy a Turecko společně dohlédnou na stažení YPG z Manbidže, jak Turecko dlouhodobě požaduje. Washington tuto zprávu nepotvrdil a Xelil řekl, že o žádné dohodě mezi Tureckem a USA neví. Pokud je mu známo, žádní členové YPG už v Manbidži nejsou. Milice prý město předaly už v roce 2016 místním lidem z manbidžské vojenské rady. Çavuşoglu, který je dnes v Moskvě, prohlásil, že o Manbidži bude jednat s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem, s nímž se má 19. března sejít v USA.

Témata:  Turecká armáda Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy