Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U konvoje palestinského premiéra vybuchla nálož, sedm lidí bylo zraněno

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Poblíž konvoje palestinského premiéra Ramího Hamdalláha dnes vybuchla nálož, politik jel právě na schůzku do Pásma Gazy. Exploze lehce zranila sedm lidí. Premiér je v pořádku a mohl pokračovat v programu.

Hamdalláh přijel do Pásma poprvé za posledních pět měsíců. Původně bylo ohlášeno smíření Hamásu s konkurenční stranou Fatah, která ovládá další palestinské území - Západní břeh Jordánu. Tam také sídlí vláda, k níž patří Hamdalláh.

Palestinské vedení v Ramalláhu dnešní incident považuje za pokus o vraždu. V konvoji byl také velitel palestinské rozvědky Madžíd Faradž. Všichni zranění jsou členové ochranky. Faradž se nedávno podrobil operaci srdce v USA a na Západní břeh Jordánu se vrátil minulý pátek.

Tři automobily v koloně výbuch poškodil, na snímcích je vidět auta s vyraženými okny. Hamdalláh řekl, že je stále rozhodnut dosáhnout jednoty v palestinském vedení. Do Pásma Gazy přijel ke slavnostnímu otevření čističky odpadních vod, k jejímuž vybudování přispěly 75 miliony dolarů (1,5 miliardy Kč) Světová banka a Evropská unie. Svou návštěvu ale premiér kvůli útoku zkrátil.

"Navzdory tomu, co se dnes stalo, se do Gazy vrátím. Vyzývám Hamás, aby vládě umožnil účinnou kontrolu v Pásmu Gazy. Dnešní událost nám nezabrání v tom, abychom nadále usilovali o usmíření. Budeme budovat naše instituce a s pomocí Egypta tlačit na smíření. Vyzývám Hamás a další frakce, aby se zúčastnily jednání palestinské rady, která se sejde v dubnu," řekl Hamdalláh.

Bomba u konvoje vybuchla v blízkosti hraničního přechodu Bajt Hanún, poblíž dějiště pumového útoku na americký diplomatický konvoj z roku 2003. Tehdy přišli o život tři američtí bezpečnostní specialisté a jeden americký diplomat byl zraněn.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) bombové útoky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy