Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná hra syrských povstalců. Spustí v Sýrii rusko-americkou válku?

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov tvrdí, že povstalci v Sýrii připravují provokační akci s chemickými zbraněmi, aby se zdůvodnil chystaný útok USA na vládní cíle v Damašku. Ruská armáda podle Gerasimova na případnou americkou akci zareagují protiútokem.

O možnosti útoku se v pondělí zmínila americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Gerasimov dnes řekl, že pokud budou ohroženy životy ruských vojáků v Sýrii, odpoví Rusko protiútokem. Haleyová o případném americkém zásahu mluvila v souvislosti s tím, že se nedaří zastavit útoky na syrské civilisty. Gerasimov také uvedl, že připravovaná provokace má Washingtonu posloužit k obvinění syrské armády z použití chemických zbraní.

"Spojené státy chtějí dodat takzvaný důkaz o smrti mnoha civilistů jako důsledek chyby syrské vlády a ruského vedení, které ji podporuje. Za to Washington plánuje raketový a bombový útok na vládní čtvrť v Damašku," řekl Gerasimov. Upozornil, že v objektech syrského ministerstva obrany jsou i ruští vojáci. "Budou-li ohroženy životy našich vojáků, ruská armáda odpoví odvetnou akcí na rakety i na odpalovací objekty," řekl Gerasimov.

"Případný útok (na Sýrii) bude mít vážné důsledky. Paní Haleyová by si měla uvědomit, že jedna věc je zneužívat nezodpovědně mikrofon v Radě bezpečnosti OSN, a druhá to, že ruská a americká armáda si prostřednictvím svých komunikačních kanálů sdělují, co udělat lze a co se udělat nesmí. Koalice, jíž USA velí, o tom dobře ví," řekl dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Prohlásil dále, že západní partneři, kteří mají kontakty se skupinami působícími ve východní Ghútě, nevyužili svého vlivu k tomu, aby tyto skupiny přinutili zastavit útok na civilisty. Pondělní sdělení Haleyové, že Američané předloží RB OSN novou rezoluci o Sýrii, podle ministra dokazuje neschopnost USA prosadit plnění předchozí rezoluce (o příměří).

Washington kritizuje Damašek za útoky na východní Ghútu, kde je v obležení na 400.000 civilistů. Podle Moskvy a syrské televize dnes z východní Ghúty odešla první skupina asi 100 civilistů.

Zástupce povstalecké skupiny Džajš al-Islám řekl, že skupina odešla na základě dohody o evakuaci lidí, kteří potřebují ošetřit. Skupina působí ve východní Ghútě. Zprávu o dohodě o evakuaci potvrdil syrský Červený půlměsíc, který je připraven evakuaci zajistit. Podle Džajš al-Islám budou nemocní a jejich doprovod dopraveni k přechodu do Damašku, který leží severně od města Dúmá, což je největší město ve východní Ghútě. Hlavní mluvčí této skupiny ale vyloučil, že by se z východní Ghúty stáhli také bojovníci jeho organizace.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.