Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abe se možná sejde s Kimem, chce znát osud unesených Japonců

Japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Foto: g7germany.de

Tokio - Japonsko zvažuje schůzků premiéra Šinzóa Abeho se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Tématem jednání by měla být otázka Japonců unesených v 70. a 80. letech do Severní Koreje, aby pomáhali při výcviku tamních špionů.

Vláda premiéra Šinzóa Abeho dlouhodobě uplatňuje opatrný přístup k dialogu se Severní Koreou. Podle tiskové agentury Kjódó ale teď vidí novou příležitost pokročit při řešení otázky unesených Japonců do KLDR.

Pchjongjang se k únosům přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo.

Nejvyšší představitelé Japonska a Severní Koreje se naposledy sešli v roce 2004, kdy tehdejší premiér Džuničiró Koizumi jednal s Kim Čong-ilem, otcem nynějšího vůdce Kim Čong-una.

Severní Korea po sérii raketových a jaderných zbrojních testů zahájila počátkem roku sbližování s Jižní Koreou. V dubnu by se měl setkat vůdce KLDR Kim Čong-un s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Jihokorejská delegace rovněž tlumočila ve Washingtonu Kimův zájem sejít se co nejdříve s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Trump pozvání ke schůzce přijal.

Témata:  Severní Korea Japonsko Šinzó Abe únos / rukojmí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy