reklama

Interfax se odvolává na Vila Mirzajanova, jednoho z hlavních tvůrců nervové látky Novičok, která pravděpodobně zasáhla ruského agenta pracujícího pro britskou tajnou službu MI6 i jeho dceru.

Mirzajanov tvrdí, že látku Novičok nemohla použít jiná země než Rusko, protože složení substance bylo tajné. "Mohlo to udělat jen Rusko... Můžou to odeslat v diplomatickém zavazadle, kam se jim zlíbí," cituje agentura ruského chemika.

Mirzajanov popsal Novičok jako aerosol desetkrát účinnější než jakákoli jiná látka paralyzující nervový systém. "Vyléčit se z následků je prakticky nemožné, ti lidé jsou odepsáni. Dokonce i kdyby přežili, nikdy se neuzdraví," tvrdí Rus usazený v New Jersey.

Do anglického Salisbury, kde k útoku došlo, přivezli pachatelé dva samostatné neškodné komponenty, které se před útokem smíchají, pokračoval Mirzajanov. "Deset gramů už je příliš. V létě jen dva gramy stačí, aby zabily 500 lidí," prohlásil.

Vil Mirzajanov podle některých ruských médií emigroval do USA v 90. letech minulého století, když v Rusku vyšel jeho kritický článek. Obvinil v něm ruské úřady, že nedodržují mezinárodní závazky, které státům ukládaly zastavit výrobu chemických zbraní.

Ruská média dnes publikují řadu informací zpochybňujících verzi britských vyšetřovatelů. Bývalý ruský hlavní lékař Gennadij Oniščenko novinářům řekl, že látka, která Skripala otrávila, mohla být vyrobena i na Západě. Podle Sergeje Gončarova, jehož ruská média označují za veterána protiteroristických operací, se ruské tajné služby už před několika desetiletími útoků na "přeběhlíky" zřekly.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová chce znovu prověřit několik úmrtí, u kterých je podezření, že by mohly souviset s činností Ruska. Minulý týden předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ruddovou vyzval, aby se policie znovu zabývala čtrnácti podezřelými úmrtími. Mezi podezřelými případ jsou mimo jiné úmrtí někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněná smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládaná otrava ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

"Ochota našich přátel ukázat podporu a solidaritu mi dodala odvahy," uvedl dnes šéf diplomacie Spojeného království Boris Johnson, který vyzdvihl reakci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela a šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Británie podle Johnsona neustoupí od ultimáta, podle kterého musí Rusko do dnešní půlnoci vysvětlit, jak se nervová látka Novičok, kterou byli Skripal a jeho dcera otráveni, dostala do Británie. "Jinak samozřejmě oznámíme reakci Spojeného království a ta přijde zítra (ve středu)," dodal Johnson.

Mluvčí britské vlády uvedl, že se ve středu sejde Národní bezpečnostní rada, na které její členové zváží reakci na Skripalův případ. Podle britských médií by reakcí mohlo být vykázání ruských diplomatů z Británie či sankce vůči ruských oligarchům z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, kteří vlastní nemovitosti v Británii. Premiérka Theresa Mayová zatím hrozila jen tím, že nepošle zástupce vlády na fotbalové mistrovství světa v Rusku.