reklama

S britskou premiérkou Theresou Mayovou, která v pondělí označila za vysoce pravděpodobné, že za otravou Skripala a jeho dcery je zodpovědné Rusko, bude šéf Bílého domu mluvit ještě dnes.

"Podle mě to na základě všech důkazů, které mají, vypadá jako práce Ruska," řekl prezident Trump. "Jakmile dostaneme všechna fakta a budeme-li s nimi souhlasit, odsoudíme Rusko nebo kohokoli jiného," řekl Trump.

Premiérka Mayová v pondělí označila za vysoce pravděpodobné, že za otrávení Skripala a jeho dcery Julije je zodpovědné Rusko. Čin už odsoudily mimo jiné Francie, Německo, Severoatlantická aliance či Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes řekl, že Německo ostře odsuzuje útok zakázanou chemickou látkou na území Británie. Dodal, že by bylo vážné, kdyby se prokázalo, že za útokem na Skripala, který sloužil i britské rozvědce, stálo Rusko. Gabriel také podle agentury Reuters řekl, že Německo "pevně stojí za Británií" a že pachatelé musejí čelit následkům svého činu.

Předseda zahraničního výboru německého Spolkového sněmu Norbert Röttgen předtím řekl, že pokud Rusko nebude spolupracovat na vyšetření útoku na Skripala, musí západní země společně zareagovat.

"Pokus o vraždu dvou ruských občanů 4. března v Salisbury použitím vojenské nervové látky je naprosto nepřijatelným útokem," uvedla mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Podle úřadu britské premiérky Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron spolu hovořili o "širokém spektru ruského agresivního chování". Francouzský státník podle stejného zdroje vyjádřil Spojenému království solidaritu.