reklama

Ukázková neznalost

První rok v úřadě zavdával Trump důvod k první obavě, uvádí historik. Připomíná, že prezident vyhrožoval Severní Koreji "ohněm a zlobou", tamního diktátora Kim Čong-una označil za "malého rakeťáka" a chlubil se tím, že jeho "jaderné tlačítko" je větší než to Kimovo, zatímco představitelé jeho administrativy prohlašovali, že odstrašování nemůže fungovat a diskutovali o možné "ráně přes nos" Severní Koreje, která by ovšem mohla spustit jadernou válku.

To, že Trump nyní přistoupil na schůzku s Kimem, označuje odborník za ukázkovou neznalost, jelikož nejhorší potlačovatel lidských práv na světě dostane to, o co usiluje, tedy mezinárodní legitimitu. "Kim bude moci říci svému lidu, že americký prezident se před ním sklání, protože se bojí mocného severokorejského jaderného arzenálu," vysvětluje Boot.

Trump přitom ještě v srpnu tweetoval, že USA s KLDR jednaly a platily jí výpalné po 25 let a že rozhovory nejsou řešením, poukazuje expert. S tímto hodnocením souhlasí a konstatuje, že Severní Korea již dlouhá desetiletí hraje tu samou hru - provokuje, například potopením jihokorejské lodi v roce 2010, a zároveň odvádí pozornost nabídkami k jednání, přičemž cílem této hry je získat finance výměnou za zastavení provokací, jinými slovy jde o vydírání Západu.

Tato strategie se Pchjongjangu viditelně vyplatila během "sluneční politiky" v letech 1998-2008, kdy levicové vlády v Soulu uvolnily na 8 miliard dolarů v hospodářské pomoci, aniž by za ni cokoliv získaly, podotýká analytik. Připomíná, že KLDR odstoupila od svého slibu Spojeným státům z roku 1994, že zastaví vývoj jaderných zbraní, a místo toho rychle postupovala v tajném programu na obohacování uranu.  

Současný jihokorejský prezident Mun Če-in působil jako přední spolupracovník prezidenta Ro Mu-hjona, který stál za "sluneční politikou", a zřejmě nadále věří v rozhovory s KLDR, konstatuje Boot. Přiznává ovšem, že z Munova pohledu skutečně dává smysl učinit cokoliv, co zastaví Trumpa v rozpoutání druhé korejské války.

Cíle zůstávají stejné

"Mun a Kim, každý z vlastních důvodů, nalákali důvěřivého amerického prezidenta na vrcholný summit, který pravděpodobně skončí tak jako tak katastrofou," obává se analytik. Soudí, že Kim je evidentně ochoten zastavit jaderné a raketové testy během rozhovorů, což je však marginální ústupek, který lze snadno vzít zpět, přičemž severokorejský diktátor si nejspíše pouze hodlá koupit čas, aby jeho konstruktéři dokončili vývoj jaderné hlavice umístitelné na raketu schopnou zasáhnout USA.

Jižní Korea tvrdí, že KLDR chce jednat o své denuklearizaci, avšak zřejmě jen za podmínek, které by USA neměly nikdy přijmout, nabádá Boot. Očekává, že Kim nabídne ukončení jaderného programu výměnou za odsun amerických vojáků z Jižní Koreje a podpis mírové smlouvy se Severní Koreou, přičemž Trump - konfrontovaný s danou možností - to může považovat za své "velké vítězství", protože o KLDR neví nic, což platí o celé jeho administrativě.

Victor Cha, který měl nastoupit jako velvyslanec USA v Jižní Koreji, neprošel u stoupenců tvrdé linie v Bílém domě, zatímco Joseph Yun, přední vyjednavač amerického ministerstva zahraničí pro Severní Koreu, nedávno ohlásil odchod do důchodu, poukazuje historik. Dodává, že pokud by se Trump obtěžoval mluvit s experty na KLDR, ti by mu jednohlasně řekli, že Kimův režim sleduje starý cíl - odsun amerických jednotek z Korejského poloostrova, což by Pchjongjangu umožnilo využít svou vojenskou sílu k nátlaku na jižního souseda, aby souhlasil se sjednocením země za severokorejských podmínek, tedy rozšířením stalinské diktatury na celý poloostrov.

"I  kdyby to nebylo možné, Severní Korea alespoň doufá v uvolnění sankcí, které právě začínají bolet," pokračuje odborník. Konstatuje, že Trump ovšem expertům nenaslouchá, ignoruje například jednoznačný názor ekonomů, že obchodní války a uvalení cel na ocel a hliník jsou pohromou, přičemž nyní se chce účastnit riskantního summitu, zřejmě bez jakékoliv konzultace s ministerstvem zahraničí, aniž by na oplátku získal cokoliv významného.

Rozhovory s KLDR mají podle analytika smysl, ale na nižší úrovni a při zachování politiky "maximálního nátlaku" skrze sankce, které mohou být pro severokorejský režim nakonec natolik bolestivé, že bude chtít jednat seriózně. Neexistuje ovšem důvod domnívat se, že tento čas již nadešel, ale naopak je zde mnoho důvodů, které naznačují, že Trump jako obvykle netuší, co dělá, uzavírá Boot.