reklama

Napsal to dnes britský deník The Guardian. Berezovskij záhadně zemřel už před pěti lety. Berezovského tělo bylo v roce 2013 nalezeno oběšené v jeho domě. Gluškov vždy pochyboval o tom, že by Berezovskij spáchal sebevraždu.

Příčina smrti Gluškova není zatím jasná. O smrti 68letého bývalého Berezovského spolupracovníka informoval na facebooku zakladatel listu Moscow Times Damian Kudrjavcev.

V 90. letech byl Gluškov náměstkem generálního ředitele ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle obvinění Moskvy spolu s Berezovským údajně připravil o stamiliony dolarů.

V roce 1999, kdy se Berezovskij nepohodl s Vladimirem Putinem a uprchl do Británie, byl Gluškov obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let a propuštěn byl v roce 2004. Poté se odstěhoval také do Británie, kde dostal politický azyl.

Podle The Guardian Gluškov poskytl v roce 2011 důkazy místnímu soudu ve prospěch Berezovského v jeho podnikatelském sporu s dalším ruským oligarchou Romanem Abramovičem, který s Putinem naopak udržuje dobré vztahy. Berezovskij obvinil Abramoviče, že ho okradl v přepočtu o pět miliard dolarů.