Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko musí podle Trumpa vysvětlit užití nervové látky v Británii, ozvala se i Merkelová

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Berlín - Americký prezident Donald Trump dnes ujistil telefonicky britskou premiérku Theresu Mayovou, že Washington plně podporuje Londýn po útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Ruská vláda podle Trumpa musí jednoznačně vysvětlit, jak to, že při incidentu byla použita nervově paralytická látka vyvíjená v sovětských laboratořích. O rozhovoru informoval úřad premiérky Mayové.

Trump předtím řekl, že je vysoce pravděpodobné, že za otravou Skripala a jeho dcery je zodpovědné Rusko. "Jakmile dostaneme všechna fakta a budeme-li s nimi souhlasit, odsoudíme Rusko nebo kohokoli jiného," dodal.

Čin již předtím odsoudila řada zemí i mezinárodních organizací, mimo jiné také Německo. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v telefonickém rozhovoru ujistila britskou premiérku Theresu Mayovou, že bere velmi vážně obvinění Londýna, že za útokem nervově paralytickou látkou na bývalého agenta Sergeje Skripala stojí s největší pravděpodobností Rusko.

Podle mluvčího Merkelové Steffena Seiberta je na Rusku, aby rychle poskytlo odpovědi na ospravedlnitelné otázky britské vlády. Moskva by prý také měla okamžitě skoncovat s programem vývoje a výroby chemických zbraní.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová plyn Sergej Skripal Theresa Mayová Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy