Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovo dočasně vyřešilo problém, který zpomalil radiobudíky a hodiny na mikrovlnkách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Priština - Energetický problém, který v Evropě způsobil zpomalení radiobudíků či hodin v mikrovlnných troubách, se Kosovu podařilo dočasně vyřešit. S odvoláním na nejmenovaného kosovského činitele o tom dnes informovala agentura Reuters.

Podle evropského sdružení provozovatelů sítí se komplikace mohou objevit znovu, pokud se definitivně neurovná spor Kosova se Srbskem o přenosovou soustavu.

"Již jsme vrátili 20 procent chybějící energie," řekl vysoce postavený činitel z oblasti energetiky. Dodal, že vláda vyčlenila milion eur (25,5 milionu Kč) na nákup elektřiny, aby schodek kompenzovala a vyhnula se podobným problémům v budoucnu.

K tomu, aby se situace už neopakovala, se musí vyřešit několik právních energetických otázek mezi Kosovem a Srbskem. "Diskuse probíhají a účastníme se jich po technické stránce, ale podílí se samozřejmě i Evropská komise," prohlásila mluvčí asociace provozovatelů sítí Entso-e, do které patří asi třicet zemí Evropy včetně Česka.

Podle informace z minulého týdne v propojené kontinentální evropské síti nastal nedostatek energie. Důvodem podle ní byla souhra dvou okolností. Kosovo si bralo více elektřiny, než vyrobilo, a Srbsko od poloviny ledna do 7. března rozdíl nedorovnávalo, ačkoli má povinnost zajistit plynulou dodávku do sítě, když Kosovo nestačí vyrábět dostatek elektřiny.

Spor správců rozvodné sítě v Srbsku a Kosovu zapříčinil mírné kolísání frekvence elektřiny v celoevropské síti. To mělo za následek, že se od poloviny ledna až o šest minut zpožďovaly některé měřiče času. Šlo například o radiobudíky, hodiny na troubách či mikrovlnných troubách nebo na topeních. Postiženo bylo 25 zemí Evropy včetně Česka.

Témata:  Kosovo čas EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy